چالش‌های ترکیه در سوریه

  • 2025-05-23 09:31

بعد از چندین ماه امروز می‌توان یک برآورد تقریباً دقیق از نسبت ترکیه با تحولات سوریه به دست داد؛ سوریه امروز در حالی به میدان بازی رژیم صهیونیستی و آمریکا تبدیل شده است که «هزینه» آن را ترکیه از امنیت ملی خود پرداخت .می‌کند

نویسنده: حمید خوش‌آیند کارشناس مسائل ترکیه و قفقاز

اندیشکده زاویه: به همان میزان که تحولات سوریه سرعت و شدت بیشتری پیدا می‌کند، «چالش‌های» ترکیه در این کشور نیز بیشتر می‌شود. سوریه به صحنه «خطرناکی» برای آنکارا تبدیل شده است و به تدریج در حال مواجهه شدن با وضعیتی است که کمتر آن را «محاسبه» کرده بود.

شاید در روزهای نخست سقوط دولت بشار اسد، دولتمردان ترکیه کمتر تصور می‌کردند که پس از مدت کوتاهی با حجم انبوهی از چالش‌ها که امروز در سوریه با آن مواجه‌اند روبرو شوند. تحولات و مسائلی که امروز در سوریه در حال وقوع است و در هفته‌ها و ماه‌های آینده قطعاً بیشتر خواهد شد، چشم‌انداز خوبی در پیش روی ترکیه قرار نمی‌دهد.

ترکیه در حال حاضر با چالش‌های مختلفی در ابعاد سیاسی، امنیتی و اقتصادی در سوریه مواجه است که غلبه بر آن‌ها به این سادگی نیست.

مهم‌ترین چالش، اختلاف رژیم صهیونیستی با دولت ترکیه است که با وجود تلاش برای حل‌وفصل آن و میانجی‌گری‌هایی که در این زمینه شکل گرفته است، هر روز ابعاد جدیدی به خود می‌گیرد. برخلاف دولت ترکیه که به شکل همه‌جانبه‌ای از حکام جدید سوری حمایت می‌کند و با آن‌ها مناسبات تنگاتنگ دارد، تل‌آویو به هیأت حاکمه جدید به عنوان یک «تهدید» نگاه می‌کند. مقامات رژیم موضع «خصمانه» نسبت به تحریرالشام و شخص جولانی داشته و با تعابیر بسیار تندی مانند تروریست، جنایتکار، دولت غیرمنتخب و تهدیدی علیه امنیت ملی اسرائیل از آن‌ها نام می‌برند.

وزیر خارجه اسرائیل در یکی از موضع‌گیری‌های خود ضمن تهدید جولانی به ترور اظهار داشته است «هر صبح که الجولانی چشمانش را در کاخ ریاست جمهوری در دمشق باز می‌کند، ارتش اسرائیل را می‌بیند که او را از ارتفاعات جبل‌الشیخ زیر نظر دارد!» نتانیاهو هم در پیامی به جولانی به او هشدار داده است اگر یک تیر به سمت نیروهای اسرائیلی شلیک شود او را نابود خواهد کرد! این اظهارات پیام خوبی برای آنکارا نیست و در تضاد شدید با برآوردها و محاسبات ترکیه در سوریه قرار دارد.

اینکه رژیم‌صهیونیستی از زمان روی کار آمدن تحریرالشام اقدام به نابودی انبارهای تسلیحات استراتژیک و پایگاه‌های دریایی و هوایی و زیرساخت‌های نظامی سوریه نموده و به طور مداوم در حال پیشروی و اشغال مناطق مختلفی در جنوب این کشور است، علل مختلفی دارد که «موازنه‌سازی در مقابل ترکیه» جزو علل مهم در این زمینه است.

رژیم اسرائیل به شدت نگران نقش ترکیه به عنوان متحد نزدیک تحربرالشام است. تل‌آویو با رویکردی که در پیش گرفته و سیاست‌هایی که در سوریه دنبال می‌کند در آینده نزدیک با آنکارا «چالش اساسی» پیدا خواهد کرد. هم‌اکنون لابی اسرائیل در آمریکا درحال اعمال فشار بر دولت ترامپ است تا از نفوذ ترکیه در سوریه جلوگیری کند و مانع از احداث پایگاه‌های نظامی ترکیه در خاک سوریه شود.

اگر آمریکا در این کار موفق شود و نفوذ آنکارا در سوریه را محدود کند و یا از بین ببرد خیال رژیم تا حدی زیادی راحت خواهد شد در غیر این صورت اسرائیل به تنهایی اقدام خواهد کرد!

چالش بعدی، نگرانی برخی کشورهای عربی با روند سیاست‌‌های ترکیه در سوریه است که به نظر می‌رسد در ماه‌های آینده این کشورها را در مقابل ترکیه قرار خواهد داد. کشورهای مهم عربی از جمله عربستان، مصر، امارات و اردن از رویکردهای «اخوانی» و «نوعثمانی‌گری» که ترکیه در سوریه دنبال می‌کند نگرانند و آن را تهدیدی علیه امنیت ملی خود قلمداد می‌کنند که به اصطلاح از تهدیدی که پیشتر مقاومت در سوریه داشت بیشتر است!

چالش بعدی در خصوص برنامه‌های ترکیه برای «بازسازی» سوریه است. بازسازی سوریه از اولویت‌های دولت ترکیه است. چرا که آن را یکی از راه‌های اصلی «توسعه نفوذ» و «تثبیت موقعیت» آنکارا در سوریه و سرمایه‌گذاری در این کشور می‌داند. در این باره ترکیه با دو مانع اصلی مواجه است: اولاً اقتصاد ترکیه خود با مشکلات مهمی مواجه است و ثانیاً ترکیه بدون موافقت یا برداشتن تحریم‌های آمریکا حتی یک لیر هم نمی‌تواند در سوریه سرمایه‌گذاری بلندمدت داشته باشد.   

علاوه بر چالش‌های گفته شده، ترکیه که تمام تخم‌مرغ‌های خود را در سبد تحریرالشام قرار داده است در منازعه بین هیأت حاکمه جدید سوریه و علویان که در روزهای گذشته هم دیدیم، چاره‌ای جز انتخاب تحریرالشام و حمایت از جولانی ندارد.

این مسأله قطعاً در داخل ترکیه دارای «پیامدهای امنیتی» برای دولت آنکارا است. چرا که به‌طور طبیعی باعث «تحریک» علویان ترکیه شده و جامعه علویان را که بخش مهمی از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهد در مقابل دولت آنکارا قرار می‌دهد. اینجاست که موضوع سوریه نه تنها مهم‌ترین مسأله آنکارا در سیاست خارجی بلکه در عرصه سیاست داخلی نیز تبدیل می‌شود.

تثبیت موقعیت ترکیه در سوریه مستلزم موافقت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی و در عین حال تثبیت موقعیت هیأت حاکمه جدید دمشق است. گتسرش دایره نفوذ و نقش‌آفرینی در سوریه افزون بر اینکه با موانع مختلف داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی مواجه است، با چالش مهمی به نام «وضعیت جدید سیاسی» که بسیاری در دنیا آن را به رسمیت نمی‌شناسند روبروست.

در این چهارچوب تا زمانی که موقعیت هیأت حاکمه جدیدی سوریه تثبیت و تحکیم نشود که این امر تا حد زیادی «غیرممکن» است، ترکیه نیز در پیشبرد بلندمدت اهداف و برنامه‌های خود در سوریه با چالش‌های دنباله‌دار مواجه خواهد بود. این در حالی است که مدیریت یک انتقال قدرت موفق و منظم در کشوری که سال‌ها درگیر جنگ بود، بسیار پیچیده و دشوار است و از عهده ترکیه خارج است.

بعد از چندین ماه امروز می‌توان یک برآورد تقریباً دقیق از نسبت ترکیه با تحولات سوریه به دست داد؛ سوریه امروز در حالی به میدان بازی رژیم صهیونیستی و آمریکا تبدیل شده است که «هزینه» آن را ترکیه از امنیت ملی خود پرداخت کرد! این در حالی است تجزیه سوریه به عنوان یک «سناریوی محتمل» اگر اتفاق بیفتد، ترکیه از جمله کشورهای مهم‌ منطقه است که در تیررس پیامدهای امنیتی و سیاسی و اقتصادی این مسأله قرار خواهد داشت.

در مجموع، ترکیه با «چالش‌های پیچیده و چندوجهی» امنیتی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی «جدی» در سوریه روبرو است. مواضع متناقض بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی هم وضعیت را برای ترکیه دشوارتر کرده است.

منبع: شورای راهبردی روابط خارجی

مطالب بیشتر:

تأملی در سفر جولانی به باکو از زاویه‌ای دیگر

نزدیکی جمهوری آذربایجان به دولت موقت سوریه، به‌ویژه جناح‌های ایدئولوژیکی متمایل به ترکیه و دارای پیوندهای پنهان با تل‌آویو، به بخشی از سیاست تقویت محور ضدایرانی در فضای ژئوپلیتیکی جدید…

اهداف سفر جولانی به جمهوری آذربایجان

سفر جولانی رئیس دولت سوریه به باکو براساس نیاز متقابلی است که انجام می‌شود؛ او که اکنون تا حدودی از تثبیت موقعیت خود در قدرت سوریه اطمینان خاطر پیدا کرده…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی

تأملی در سفر جولانی به باکو از زاویه‌ای دیگر

تأملی در سفر جولانی به باکو از زاویه‌ای دیگر

اهداف سفر جولانی به جمهوری آذربایجان

اهداف سفر جولانی به جمهوری آذربایجان

در برابر حمله اسرائیل به تبریز، میراث مشترک بشریت سکوت نکنیم

در برابر حمله اسرائیل به تبریز، میراث مشترک بشریت سکوت نکنیم

بازآرایی ژئوپلیتیک قفقار جنوبی در غیاب ایران!

بازآرایی ژئوپلیتیک قفقار جنوبی در غیاب ایران!

تأملی در ارزیابی نقش آذربایجان در تجاوز نظامی دوازده روزه اسرائیل به ایران

تأملی در ارزیابی نقش آذربایجان در تجاوز نظامی دوازده روزه اسرائیل به ایران

ترکیه برای تقویت امنیت انرژی، با روسیه نیروگاه هسته‌ای می‌سازد

ترکیه برای تقویت امنیت انرژی، با روسیه نیروگاه هسته‌ای می‌سازد